Sorumluluk Nedir, Bireylere Sorumluluk Duygusu Nasıl ve Ne Zaman Verilmelidir Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni inceleyip sorumluluk nedir, bireylere sorumluluk duygusu nasıl ve ne zaman verilmelidir konulu konuşma sınavı için kısaca fikir edinebilirsiniz.

Bugün size sorumluluk duygusu ile ilgili bir konuşma yapacağım. Sorumluluk insanın yapmak zorunda olduğu, yerine getirmesi gereken işler olarak tanımlanabilir. Burada neyi yapmamız gerekiyırsa işten kaçmadan işimizi layıkıyla yapmamız gerektiğini anlatmak istiyorum.

Hepimizin içinde bulunduğumuz duruma göre büyük ya da küçük sorumlulukları var. Bu sorumluluklara karşı ilgisiz ve kayıtsız davranmak doğru değildir. Böyle olan bir insan sorumsuz insandır. Mesela bizler okul hayatı boyunca dersleri dinleme, verilen ödevleri yapma, eksik olduğumuz konulara çalışma, test çözme, kitap okuma, okul ve sınıf kültürüne, kurallarına uymakla sorumluyuz. Bu konularla ilgili hesap verme durumumuz var. İşini yapmayıp savsaklayan her kimse bu sorumlulukları neden yapmadığını izah etmelidir. Yoksa bilerek mi işini önemsemiyor, sorumsuz davranıyor bunlarla ilgili hesap vermelidir.

İnsanların küçük yaştan itibaren sorumluluk duygusu kazanması ileriki hayatı için büyük önem taşıyor. Bu noktada ebeveynler ve eğitimden sorumlu olan öğretmenler çocuklara yapabilecekleri küçük sorumluluklar vererek onların sorumluluk duygusu edinmesine önemli rol oynamaktadır. Sorumluluk demişken bize derslerimizle ilgili verilen ödevler bu duyguyu kazanmamızda iyi bir araç oluyor. Ödevini düzenli ve düzgün şekilde yapanlar sorumluluk sahibi olmayı öğrendiğini gösterirken, ödevini yapmayanlar, aksatanlar henüz bu duyguyu kazanamamış demektir.

Sonuç olarak çocukluk dönemi sorumluluk bilincinin öğretilmesi ve yerleştirilmesi konusunda en uygun zamandır. Bu dönemde gerek evde, gerek okulda yaşımıza uygun verilen küçük işler bizi sorumluluk kazanarak hayata hazırlayıcı bir işleve sahiptir. O yüzden ailelerin, eğitimcilerin her şeyi daha kolay edinmenin en uygun olduğu çocuk yaşta küçüklere sorumluluk kazandırması çok önemlidir diyerek konuşmamı tamamlıyorum. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski