Koyunun kaval dinlediği gibi dinlemek ne demek?

Bu bölümdeki kompozisyon yazısını inceleyerek koyunun kaval dinlediği gibi dinlemek ne demek ile ilgili metin yazarken kısaca fikir edinebilirsiniz.

Koyunun kaval dinlemesi, kavaldan anlamamasına rağmen onu alık alık dinlemesi demektir. Çünkü koyun kaval sesinden hiçbir şey anlamaz. Bu sesi duyar ama ne olduğuna bir anlam veremez. Bazı insanların karşısındakini dinleme şekli de buna benzer. Karşısında konuşan kişinin ne demek istediğini anlamadan onu avare bakışlarla dinler. Ancak dinlediği konu hakkında hiçbir fikri yoktur.

Biri size bir şeyler anlatmaya çalışıyor ve siz onun konuşmalarından bir şey anlamıyorsunuz. Sadece ona bön bön bakıyor ve dinliyor gibi görünüyorsunuz. Gözlerinizi konuşan kişiye dikmiş vaziyettesiniz ama ne dediğine dair hiçbir fikir yürütemeyecek durumdasınız. Onun anlattıklarına kafanız basmıyor. İşte böyle bakışlarını konuşandan ayırmadan ve hiçbir şey anlamadan dinlemek son derece anlamsızdır. Birini dinlerken onun anlattıklarını anlamak önemlidir. Mesela derslerde ilgisiz olan öğrencileri bu konuya örnek verebiliriz. Hocalar kendi alanında bir şeyler öğretmek için çabalıyor. İlgisiz olan, içinde okumaya dair bir heves olmayan öğrenciler sınıfta sessizce oturuyor, öğretmeni dinliyor gibi görünüyor ve boş gözlerle ona bakıyor. Ancak ne anladıklarını sorduğunuzda elle tutulur bir cevap alamıyorsunuz. Demek ki onların dinlemesi hiçbir şey ifade etmiyor.

Sonuç olarak bir kimsenin kendisine söylenenleri ilgisiz, hiçbir şey anlamadan kayıtsız bir biçimde dinlemesi durumunu ifade etmek için koyunun kaval dinlediği gibi dinlemek deyimi kullanılır. Bizler karşımızdaki kişinin anlattıklarını iyice dinleyip ondan bir şeyler öğrenme çabası içinde olmalıyız. Boş boş bakıp da hiçbir şey anlayamamak akla mantığa sığmaz. Bu durum biraz da anlatılan konuyu önemsemek,i konuşana saygı duymak ve öğrenme isteğine shaip olmakla ilgilidir. Ders anlatılırken aklımız başka yerde olmamalıdır. Konuyu anlamak için kulağımızı, dikkatimizi bütünüyle öğretmene vermeliyiz. İşte o zaman dinlediğimiz şeylerden kendi adımıza önemli bilgiler öğreniriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski