Kendi hataların hakkında dürüst olmak gerekir mi? Neden?

Bu bölümdeki metni inceleyerek kendi hataların hakkında dürüst olmak gerekir mi, neden konulu konuşma sınavı için kısaca fikir edinebilirsiniz.

İnsanlar kendi hataları hakkında genelde örtbas etme yolunu seçer. Kimseye rezil olmayayım, başkaları ne der diye hatalarını saklamaya çalışır. Ancak doğru olan hatalarımızı dürüstçe söylemektir. Zaten kendi hatalarımız başkalarından ne kadar gizlesek de içimizde vicdan denen bir muhakeme alanı vardır. Vicdanımızı bu konuda susturmak mümkün değildir. Dürüst olup hatalarımızı gizlemeden açıkça belirtmekte fayda var.

Ben kendi hatalarımızla yüzleşmek ve onları olduğu gibi ifade etmek gerektiğine inanıyorum. Mesela okuldayken yanlış ve hatalı bir davranışımız oluyor. Belki öğretmen kızar, bana ceza verir ya da arkadaşlarım içinde rencide olurum diyerek yalan söylemeye kalkarsak her şey daha kötü hale gelir. Oysa mertçe hatalarımızı söylersek belki öğretmenlerin, arkadaşlarımızın bize olan bakışı değişir. Yani hakkımızda ne kadar dürüst birisi diyerek olumlu tutum geliştirirler. Dürüst olmak güven kazanmak bakımından da çok önemli olduğu için yaptığımız hataları açık bir dille ifade etmek de iyi bir şeydir.

Ne kadar hata yapmış olursak olalım, yaptığımız hatalar bizlere hayata dair birçok ders verir ve büyük tecrübeler kazanmamızı sağlar. Eğer bu hatalar manevi boyutta ise Rabbimize el açıp hatalarımızı söyleyerek af dilemeliyiz. Allah ne yaptığımız en küçük ayrıntısına kadar biliyor. Biz de kendimizi O'na dua ederken dürüstçe her şeyi dile getirip hatalarımız için O'nun rahmetine sığınmalıyız.

Sonuç olarak herkes insan olduğu için bir yerde ister istemez hataya düşüyoruz. Bunlar olağan şeylerdir. Hatamızı kabul edip gerçeği dürüst bir şekilde ifade ettiğimizde en doğrusunu yapmış oluruz. Böylece insanların güvenini kazanırız. Bazıları hatasını kabullenmeyip inkar etmeye çalışıyor ama buna hiç gerek yoktur. Çünkü ortada bir hata varsa bunu söylemeli ve hatayı düzeltmek için çabalamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski