Bencilik Hakkında 2 Dakikalık Konuşma Örneği

Bu bölümdeki metinden hareket ederek konuşma sınavı adına bencillik hakkında 2 dakikalık konuşma örneği için fikir edinebilirsiniz.

İnsana en çok zararı olan bencillik anlayışıdır. Kimseyi umursamayan, sadece kendi için yaşayan insanlar hayatın yükünü de tek başına sırtlanmak zorundadır. Bencillik edip kendi egosunu, nefsini düşünen kimseyle adam akıllı bir samimiyet kuramaz. Toplumda ona karşı bir olumsuz algı oluşmasına neden olur.

Biz bile yanımızdaki kişi bencillik ettiğinde onun hakkında olumsuz düşünmeye  başlıyoruz. Bencil kişinin yaptığını doğru bulmuyoruz, ona mesafeli olmaya başlıyoruz. Bencillik etmek kişinin en çok kendisine zarar veriyor. Ne olursa olsun paylaşımcı olmalı, bencillikten uzak durmalıyız. Bencillikte bilinçli bir biçimd einsnaın kendi çıkarını düşünmesi anlamı vardır. Ancak bu şekilde bir anlayışa sahip olmak kabul edilemez. İnsan toplu haline yaşamaya, sosyal çevresiyle bir arada bulunmaya uygun fıtrattadır. Hal böyle olunca bir tek kendi çıkarı için yaşayan bencil insanları anlamak mümkün değildir.

Mesela arkadaşlarımı bencilik ettiğimiz anladığında bizden uzaklaşır. Bize karşı bakışları değişir. Yani insan en azından yakın çevresini de düşünebilmelidir. Birlikte zaman geçirdiğimiz, gezip tozduğumuz, hayatın acılarını, sevinçlerini paylaştığımız kişilere karşı bencillik etmek demek büyük bir saygısızlıktır. Onları adam yerine koymamak gibi bir şeydir.

Sonuç olarak herkesin çıkarları vardır ama bunu bencillik durumuna getirip, aşırı bir biçimde belli etmek uygun değildir. kendimiz ne düşünüyorsak çevremizdekiler için de aynı güzel şeyleri düşünebilmeliyiz. Yani ben değil biz anlayışıyla hareket etmek daha doğrudur. Bencillik eden birinin yalnızca kendini düşünmesi buna göre davranması yanındaki kişileri önemsemediğini gösterir. Bu insan ilişkilerini bitiren, olumsuz etkileyen yanlış düşünceden kurtulmak yapılacak en güzel şeydir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski