Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyip biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazarken fikir alabilirsiniz.

Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar atasözü, eşitliğin olmadığı bir yerde insanların anlaşması mümkün değildir anlamı taşımaktadır. Yani başkasının sahip olduğu haklardan siz yararlanamadığınız zaman bu atasözü akla gelir. İnsan, benim ondan neyim eksik diye düşünür. Bu durumda eşitliğe önem vermek gerekir. Çünkü her insan eşittir. Kimsenin kimseye karşı bir ayrıcalığı yoktur.

Dünyada ekonomik yönden çok iyi durumda olan ülkeler olduğu gibi, yoksullukla mücadele den ülkeler de vardır. Bu durum hepimizin hayatında geçerlidir aslında. Zenginler ve fakirler olarak bu dünyada bir arada yaşıyoruz. Varlıklı olanlar iyi imkanlar içinde yaşarken fakir olan kimseler ise aynı imkanlara sahip olamıyor. İşte bu noktada aslında paylaşmanın ne kadar önemli bir şey olduğu gün yüzüne çıkıyor. Siz bir şey yerken, yanınızda bulunan biri aç ve sizi izliyorsa bu durumda biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar atasözünün ifade ettiği anlam ortaya çıkıyor.

Örneğin ben küçükken evimize komşumuzun oğlu misafir geldiğinde biz de sofrada olurduk. Onu da yemeğe davet ederdik. O da ben aç değilim falan derdi. Biz de öyle olmaz, bir yer biri bakar kıyamet ondan kopar diyerek ona yemek yemesi için ısrar ederdik. En iyisi herkesin eşit imkanlar dahilinde yaşamasıdır. İnsanlar yardımlaşma ve paylaşmaya önem verirse bu tür durumlar fazla yaşanmaz. Ancak hiç kimseyi takmayan, sadece kendini düşünen insanlar olduğu müddetçe biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.

Sonuç olarak bir yerde herkesin aynı imkandan yararlanması gerekir. Siz o durumdan istifade ederken biri dışarıda kalıyorsa bu doğru değildir. Onun da aynı olanaktan pay alması daha doğru olur. Yemek dağıtılan bir yerde herkes yemeğini alıp da bir kişi ayırt edilmez. Onun da alması gerekir. Yoksa ortada hoş olmayan bir şey vardır. Bunun adı haksızlık demektir. Böyle bir durumda o kişi haklı olarak tepkisini gösterir, ortalığı ayağa kaldırır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski