İyilik Yap Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir Kompozisyon

Bu bölümdeki içeriği önceleyerek iyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir atasözü ile ilgili kompozisyon konusunda kısaca fikir edinebilirsiniz.

İyiliğin tanımına baktığımızda ihtiyacı olan birine karşılık beklemeden yapılan yardım şeklinde bir ifade görürüz. Demek ki iyilik yapacak olduğumuzda karşı taraftan bir beklentimiz olmamalıdır. Karşılıksız olan iyilik Allah rızası için yapılır. O nedenle birine iyilik yaptık diye ondan bize iyi davranmasını, ya da bu iyiliğin reklamını yapmayı hiçbir zaman düşünmemeliyiz.

İyilik yapmak çok güzel bir şeydir. Ancak burada bir konuya dikkat etmeliyiz. Yaptığımız iyiliği özellikle unutmak gerekiyor. Karşımızdaki insan ona yaptığımız iyiliğin kıymetini bilmeyebilir. Buna kafayı takmamalıyız. Önemli olan iyiliği Allah için yapmaktır. Yani iyilik, karşılık beklemeden yapılırsa güzeldir. Yoksa birine menfaat için yardım veya iyilikte bulunmak insana yakışmaz.

Dünyayı iyilik kurtaracaktır. Bunun için ilk olarak iyiliğe önem vermek, iyi insan olmaya çalışmak zorundayız. Bu dünyanın yükü bildiğiniz gibi tek başına omuzlarımıza çok ağır gelir. El ele vermeli, birbirimize yardım etmeliyiz. Kötülükten uzak durmalıyız. Kötü düşünceleri aklımızdan çıkarmalı, sadece iyiliğe odaklanmalıyız. İyilik yaparken de kimseden karşılık beklememeliyiz. Kötülükten, çıkarcı bir anlayıştan hiç kimseye bir fayda gelmez.Hem iyilik ettiğimiz zaman gönül huzurunu da yakalarız. Mutluluğun kaynağı aslında iyilik yapmakta gizlidir.

Siz bir iyilik yaptığınızda unu karşı tarafa bastıra bastıra söylüyorsanız, o zaman hiç iyilik yapmamış gibi olursunuz. Aynı zamanda muhatabınız olan insanı rencide etmiş olursunuz. En doğrusu yaptığımız iyiliği unutmak ve Allah rızasını gözetmektir. İyilik yap denize at balık bilmezse, Halik bilir atasözü ile yaptığımız iyiliklerin karşılıksız olması gerektiği anlatılmak istenmiştir. Buna dikkat ediyorsanız siz gerçek anlamda iyi bir insan olmuşsunuz demektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski