Ağzınla Kuş Tutsan Nafile Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki kompozisyon metnini inceleyince ağzınla kuş tutsan nafile deyimi ile ilgili konuşma sınavı için kısaca fikir edinme imkanı bulacaksınız.

İnsanların size olan güvenini kırmak geri dönüşü mümkün olmayan şeylere yol açar. Bu güven o kadar kıymetlidir ki bir kez kırıldı mı, bir daha yerine gelmez. Ondan sonra vaziyet ağzınla kuş tutsan nafile durumuna dönüşür.

Mesela insanlarla ilişkilerde yalan konuştuğumuz şeyler büyük bir güven kaybına sebebiyet verir. İnandırıcı olma özelliğimizi yitirdiğimizde ise her şey tepe taklak olur. Artık o saatten sonra ne yapsak boştur. Çünkü karşımızdaki kişinin güvenini çok kötü bir biçimde sarsmış oluyoruz. Onun toparlanması çok zordur. Daha ne yapsak da bize inanmakta, güvenmekte haklı olarak ciddi sorunlar yaşar.

İnsan ilişkileri açısından güven ve takdir meselesi çok önemlidir. Başkaları bize güveniyorsa onların bu güvenini boşa çıkaracak davranışlardan kaçınmalıyız. Kimseyi yarı yolda bırakmamalıyız. Onları sırtından vurup da ben sana güvenmiştim, güvendiğim dağlara kar yağdı, artık kimsenin yapamadığı en güç şeyleri bile yapıp karşıma çıksan hepsi boşuna söylemlerini duyacak hale gelmemeliyiz.

Sonuç olarak gerek sözlerimizle, gerek tutum ve davranışlarımızla her zaman güven veren biri olmalıyız. Birine söz verdiysek verdiğimiz sözü yerine getirmeliyiz. Bize güvenip bir iş yapan birinin bu güvenine layık olacak şekilde davranmalıyız. İşte o zaman yaptığımız her şey bir anlam ifade eder. Güvenilir olma özelliğini bir kez kaybedersek o zaman ne kadar büyük ve önemli işlerin üstesinden gelse bile bunlar güveni kırılan kişinin bize olan olumsuz bakışını değiştirmez. Demek güven sarsılmaz temellere dayanan, insan ilişkilerinin en değerli faktörüdür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski