Gözden Düşmek ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek gözden düşmek deyimi ile ilgili kompozisyon ve konuşma sınavı hazırlığı için kısaca ilham alabilirsiniz.

Yaptığımız kötü bir davranıştan sonra insanların bize verdiği değerin, sevginin yok olması, saygınlığı yitirmek gözden düşmek demektir. Çirkin davranışlar insanların gözünden düşmemize yol açar. Örneğin kaba konuşmak, her şeye burnunu sokmak, iftira atmak, başkasının arkasından atmak, yaptığı bir şeyi inkar etmek gözden düşürücü davranışlardır. Bu davranışları kim yaparsa yapsın dışlanır. Çünkü kötü olan davranışlar kabul edilemez. Toplum kötü davrananları sevmez.

Birini çok seversiniz. Ona her anlamda değer veriyor olabilirsiniz. Lakin o kişiden hiç beklemediğiniz bir davranış gördüğünüzde bu değer azalır. Zira ortada gözden düşme durumu vardır. İnsanı gözden düşüren onun kötü ve çirkin davranışlarıdır. Mesela ahlaksızlık, yalan dolan, geçimsizlik, insanların kuyusunu kazma gibi çirkin hallerle uğraşanlar gözden düşer. Gözden düşmek bir anlamda itibarımızdaki zedelenmeyi ifade eder. Bu kırılma öyle etkilidir ki onu tamir etmek çok zordur. Nasıl ki bir ayna çatlayıp kırılırsa eski haline döndürülemez. İnsan da gözden düşünce onun eski itibarı yerine bir türlü gelmez. Çok sevdiğiniz biri yalan konuşsa bunu ona yakıştıramazsınız. Sonra aynı davranışı sürdürdüğünde artık ona olan sevginiz gittikçe eksilir. Ondan uzak durmaya başlarsınız. Bir zamanlar yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmezken gözünüzden düştükten sonra yanına bile yaklaşamazsınız.

Sonuç olarak düzgün davranışları benimsemeliyiz. İtici olan her şeyden kaçınmalıyız. İyi insan olursak, dürüstlüğe önem verirsek, kimsenin arkasından iş çevirmezsek işte o zaman göze gireriz. Bir öğrenci de okulda işini iyi yaparsa, dersine çalışırsa, sorumluluklarını bilirse, efendi kişi olursa öğretmenlerinin gözüne girer. Tam tersi olmak için ısrar ederse, o zaman durum kötüdür. Çünkü aksi yöndeki tutumlar gözden düşme sebepleridir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski