Bu bölümü tamamladığınızda baltayı taşa vurmak ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.
İnsanlar bazen konuşma sırasında ağzından karşısındaki kişinin hoşuna gitmeyecek, o an için söylenmeyecek sözler kaçırırlar. Bu laf aslında hiç söylenmemeliyken bir anda ağzımızdan çıkıverir. Karşımızdaki kişilere rezil oluruz. Bir anda neye uğradığımızı şaşırıp kalırız. İşte bu tür durumlar için baltayı taşa vurmak deyimi kullanılmaktadır.
Hiç olmadık sözler bir anda dilimizden dökülünce muhatabımız olanlar şaşkınlıktan "Aaa, ne yaptın sen?" gibisinden öylece kalakalır. Çünkü söylediğimiz sözler ona dokunur, onun gücüne gider. İşte hepimiz insanız, bazen böyle boş bulunup hiç söylenmemesi gereken sözler söyleyebiliyoruz. Baltayı taşa vurmak, dilimizde pot kırmak, çam devirmek, gaf yapmak gibi aynı anlama gelen farklı deyimlerle de ifade edilir.
Mesela karşımızdaki kişinin saçları ağarmış olsun. Biz d esen son zamanlarda epey yaşlanmışsın, bir ayağın çukurda gibi bir laf edersek tam olarak baltayı taşa vurmuşuz demektir. Normalde bir baltayla taşa vurduğumuzda taştan ses çıkar değil mi? Karşımızdaki kişiye de onun canını acıtacak laflar ettiğimizde beklenmedik bir tepkiyle karşılaşma ihtimali çok yüksektir. Zira bu laflarımız onun damarına basmamıza neden olur. O kişi de haliyle bize haklı tepkisini gösterecektir.
Kısacası insanlarla konuşurken ne dediğimizi kulağımız duymalıdır. Sözlerimizi seçerek taratarak konuşmakta fayda var. Bir an boş bulunup olmadık sözler söylersek zor duruma düşeriz. Bu durumda karşıdaki kişiler de incinebilir. biz de millete rezil oluruz. O yüzden konuşurken son derece dikkatli olmalıyız.