Bu yazıyı inceleyince hızlı giden atın boku seyrek düşer atasözü ne demek ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir edineceksiniz.
Bir işi yaparken olması gerektiğinden daha hızlı davranırsak bu işi özensiz yaparız. Özensizce yapılan işlerden de bir verim alınamaz. Aslından insanlar tez canlıdır. Çalışmaya pek de hevesli değildir. Vaziyet böyle olunca tam olarak işine gereken vakti ayırmak istemez. Çabucak yapayım da bitsin düşüncesine kapılır. Bu düşünceyle hareket ettiğinde de eli ayağına dolaşır. O iş aceleye getirilerek dikkatsizce tamamlanır anacak ortaya beklediğimiz başarı çıkmaz.
Örneğin hazırlandığımız sınavlara yönelik günlük belli sayıda test sorusu çözüyoruz. Hızlı olayım daha çok soru çözeyim diye hareket ettiğimizde soru sayısını artırmış oluruz ama verimli bir şekilde çalıştığımızı söyleyemeyiz. Çünkü acele ile çok soru çözdüğümüzde o soruların içeriğini iyi anlayamayız. Sadece çözdüğümüz soru sayısında artış olur ama okuduklarımızı anlayamaz, eksiklerimizi fark edemeyiz. Dolayısıyla bir işli yaparken işin doğasına uygun hızda çalışmak daha doğrudur. Oldu bittiye getirerek çalıştığımızda bu emeğimiz de bir anlamda boşa gidecektir.
Sonuç olarak hızlı olmak daha çok iş yapmak, daha çok şey başarmak değildir. Bazı işlerin yapılması uzun ve yaşa sürebilir. Biz de buna dikkat etmeliyiz. Acele ile kimse bir şey kazanmaz. Bir işi tane tane özenerek yapmak var, bir de çabucak bitsin diye hızlı ve öznesiz yapmak var. Şimdi hangisinden daha güzel bir verim alacağımızı az çok tahmin edersiniz. Kısaca belirtmek gerekirse yavaş yavaş, dikkatlice, özene bezene yaptığımız işten iyi bir verim alabilirken, üstünkörü hareket edip de çabuk bitirdiğimiz işte de gereken başarıyı sağlayamayız.