Dil ve Kültür İlişkisi ile İlgili Deneme

Dil ve kültür ilişkisini ele alan bir deneme yazısı.

Dil kültürün oluşmasını sağlayan en temel faktördür desek yanlış olmaz. Çünkü kültür denilen şey dil sayesinde hayat bulmaktadır. Dil insanları aynı çatı etrafında toplayan çok önemli bir araçtır. Bu araçla insanlar arsındaki anlaşma, konuşma sağlanmaktadır. Böylelikle millet ortaya çıkar. Uzun zaman içinde milletin yaşam tarzı, tarihi, edebiyatı, halk oyunları, yazılı ve sözlü eserleri, gelenek görenekleri kültürü oluşturur. Bütün bunların ortaya çıkmasını sağlayan etken de dildir. Aynı zamanda dil, kültürün taşıyıcısı rolünü üstlenmiştir. Geçmişten geleceğe kültürle değerleri taşıyan dil ve kültür arasındaki ilişki bundan kaynaklanmaktadır.

Dil ve kültürü birbirinden ayrı düşünmek büyük hata olur kanaatindeyim. Zira her ikisi de iç içe olan kavramlardır. Bir milletin kültürüne ayna tutan en önemli unsur dildir. Mesela biz geçmişimizi dilimiz sayesinde bugünlere taşıyor ve öğreniyoruz. Milli kültürümüzü oluşturan bütün unsurları dil aracılığıyla birbirimize aktarıyoruz. Anlayacağınız dil ve kültür arasındaki ilişki hiçbir zaman azalmıyor, hatta giderek artıyor. Kısacası bu ilişki her zaman geçerliliğini koruyor.

Her şeye bir akış halindedir. Zaman su gibi akıp ilerliyor. Tarihte neler olmuş bitmiş, milletimize ait önemli eserler nelerdir gibi konuları dil ile bugünlere, yeni nesillere öğretiyoruz. Bu noktadan baktığımızda bu iki kavram arasındaki sıkı ilişki, hiçbir zaman göz ardı edilemez. Öyle ki dil ve kültür hayat boyu iç içedir.

Sonuç olarak kültür bir milletin milli ve manevi bütün değerleri ise, dil de o değerleri ileriye taşıyan, daima yaşatan bir araçtır benzetmesi yapmak son derece doğru olur. Dolayısıyla dil ve kültür birbirini tamamlayan bir niteliğe sahiptir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski