Cümlenin Ögeleri ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı okuyup bitirdiğinizde cümlenin ögeleri ile ilgili kompozisyon konusunda fikir edinmiş olacaksınız.

Cümlenin ögeleri konusu 8. Sınıfta işlenmektedir. Bu konu sınavlar için oldukça önemlidir. Dolayısıyla cümlenin ögelerini iyi bilmekte fayda var. Ögeler, ilk olarak temel ve yardımcı ögeler şeklinde iki kısımda incelenmektedir. Bunlardan özne ve yüklem cümlenin temel ögeleridir. Bunun dışında kalan belirtili nesne, belirtisiz nesne, yer tamlayıcısı ve zarf tamlayıcısı ögeleri de yardımcı ögelerdir.

Bir cümleyi ögelerine ayırırken Yöntem şeklinde bir sıralamaya uyarsak cümleyi doğru bir şekilde ögelerine ayırmış oluruz. İlk önce yüklem bulunur. Diğer ögeleri bulmak için bütün sorular ise sadece yükleme sorulur. Yüklem bulunduktan sonra, kim ve ne sorularını kullanarak işi yağan varlığı buluruz. Buna özne adını veriyoruz. Özneyi bulduktan sonra da neyi, kimi sorularının cevabı belirtili nesne olacaktır. Yine özne kesin belli olduktan sonra ne sorusunun karşılığı belirtisiz nesnedir.

Kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden, nereye, nerede, nereden soruları yar tamlayıcısını belirlemek için yükleme sorulan sorulardır. Bununla birlikte ne zaman, niçin, nasıl, neyle, kimle, ne kadar gibi sorular ise zarf tamlayıcısını bulmak için yararlandığımız sorulardır.

Sonuç olarak önce yüklemi, hemen ardından özne ve bundan sonra diğer yardımcı ögeleri buluruz. Cümlenin ögeleri il ilgili sorularla sınavlarda mutlaka karşılaşıyoruz. Bu nedenle ögelerine ayırma işini doğru yapmayı öğrenmek çok önemlidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski