İçinde Atasözü ve Deyim Geçen Kompozisyon

Bu bölümdeki menti inceleyerek içinde atasözü ve deyim geçen kompozisyon yazısı için kısaca fikir sahibi olabilirsiniz.

Atasözü ve deyimler günlük hayatımızda sıkça kullandığımız kalıplaşmış sözlerdir. Her ikisi de hayata dair önemli ipuçları içermektedir. Hayatta her konuyla ilgili atasözleri ve deyimlerimiz vardır. Özellikle atasözleri yol gösterici bir özelliğe sahiptir. Onların verdiği öğütler bize hayat yolunda ışık tutar.

Örneğin bizim için gelir kapısı olan, çalışmasından gelir elde ettiğimiz insan ya da hayvanın karnını doyurmamız gerektiğini anlatan aç ayı oynamaz anlamında bir atasözümüz var. Bu sözün anlamına baktığımızda çalışanın karnını doyurmak gerekir ki daha iyi çalışabilsin ve işler yürüsün sonucuna ulaşırız. Yine sinsi planları olan, dolandırıcılık niyetine shaip olan iki kurnaz insanın birlikte iş yapamayacağını ifade eden iki cambaz bir ipte oynamaz atasözü vardır.

Gidişatın önceden belli olduğu işler gerçekleştiğinde armut dibine düşer atasözünü kullanırız. Bir dediği bir dediğini tutmayan, önce yalan söyleyip sonra tam tersini söyleyen, her tarafa dönen bir dilimiz olduğunu anlatmak için dilin kemiği yoktur deriz. Gözünü hırs bürümüş, doymak bilmeyen açgözlü kişilerin ne denli tehlikeli olacağını vurgualamk için karnı açtan korkma, gönlü açtan kork atasözünü dile getiririz.

Deyimler de yine anlatıma güç katmak için sıklıkla kullandığımız söz gruplarıdır. Biraz da deyimlere örnek verelim. Ayrı kaldığımız bir sevdiğimize özlem duyduğumuzu ifade ederken, burnunda tütmek deyimini kullanırız. Yapılması çok kolay işler için çantada keklik deyimini kullanırız. Büyük bir sabırsızlık ve heyecanla beklediğimiz bir şey için dört gözle beklemek, hemen gelmesini istediğimiz bir gün için iple çekmek deyimlerini kullanırız.

Görüldüğü gibi her konu hakkında mutlaka bir atasözü ve deyim karşımıza çıkıyor. Bu ifadeler eskiden beri günlük yazı ve konuşma dilimizde önemli bir yere sahiptir. Sonuç olarak atasözü ve deyimler, dilimiz için çok büyük zenginliktir aslında. Biz de atasözleri ve deyimleri anlamına uygun olarak kullanmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski