Bu bölümü tamamladığınızda yerinde söz söylemeyi bilen, özür dilemek zorunda kalmaz (Fatih Sultan Mehmet) sözüyle ilgili kompozisyon yazınız için kısaca bilgi sahibi olacaksınız.
Giriş: Yerinde söz söylemeyi bilen kişi konuşurken dikkatli davranan kişidir. Bu demek oluyor ki yerinde söz söylemeyi bilen biri; ne zaman, ne konuşacağını iyi bilir. Böyle insanlar sonradan pişman olmamak için düşünerek hareket ederler. En doğrusu da budur zaten. Dolayısıyla doğru yer ve zamanda faydalı konuşan kişinin yaptığı doğrudur. Bu da özür dilemeye gerek bir şey olmasına neden olmaz.
Gelişme: İnsan olduğumuz için sık sık diğer insanlarla iletişim halinde oluyoruz. Bu konuşmalar sırasında kelimelerimizi özenle seçmemiz gerekiyor. Yanlış anlaşılmalara meydan vermemek için doğru yerde doğru kelimeler kullanmalıyız. Bazen ağzımızdan istemediğimiz sözler çıkabiliyor. Bunun sonucunda pişman oluyoruz. Böyle söz söylemeseydim diye başımızı taştan taşa vurabiliyoruz. Ben aslında böyle demek istememiştim diye durumu düzeltmeye çalışıyoruz. Daha sonra karşımızdaki kişiden özür diliyoruz. Özür dilemek zorunda kalmamak için sözlerimizi düşünerek söylemekte yarar var. Bunun en büyük nedeni yerinde söz söylemeyi bilmediğimizden kaynaklanıyor.
Sonuç: Özetlemek gerekirse ne zaman ne konuşacağımızı iyi bilmeliyiz. Çünkü neyi ne zaman konuşacağını bilmek tam anlamıyla yerinde söz söylemektir. Fatih Sultan Mehmet’in de dediği gibi yerinde söz söylemeyi bilen, özür dilemek zorunda kalmaz. Çünkü onun söylediği her şey olması gerektiği gibidir. Bu konudaki hassasiyeti konuşmasına da yansımıştır. O yüzden ne söylediyse doğrudur.
Etiketler:
Kompozisyon