Bu bölümdeki metni inceleyince denize düşen yılana sarılır atasözü ile ilgili konuşma sınavı için kısaca fikir alabilirsiniz.
İnsan kendisi için risk ve tehlike olan her şeyden kaçınır ve uzak durmak ister. Fakat şartlar öyle bir hale gelir ki onlardan medet umar ve yardım bekler. Kimse sevmediği, kötü gördüğü birinden yardım almayı normal zamanlarda zaten istemez ama gelişen olaylar insanları bu hale düşürebiliyor. Hayat, hiç beklemediğimiz yerden bizi vurunca adını bile duymak istemeyeceğimiz kişiler bir kurtuluş yolu olarak yardım isteyeceğimiz kişiler olabiliyor.
Mesela yılan bizim için korkulan ve uzak durulan zehirli ve öldürücü bir hayvandır. Ne zaman onu görsek kaçarız. Hatta yılan görmek bile istemeyiz. Olur da bir yerde tesadüfen karşımıza yılan çıksa çığlık atarak oradan uzaklaşırız değil mi? Hayatın içinde de böyle bizi derde sokacak şeylerden uzak durmaya çalışırız. Ancak içinde bulunduğumuz sıkıntılar bizi yanına bile yaklaşmak istemediğimiz kişilere mecbur kılabilir. Bu durumda deniz düşmüş çaresiz bir insan olarak tehlikeli ve kötü kişilerden medet umarız.
Örneğin başımıza çok kötü bir durum geldi ve büyük bir borca girdik diyelim. Daha önce hiç samimiyetimiz olmayan sevmediğimiz, uzak durduğumuz birinin kapısını çalıp ondan borca para isteyebiliriz. Normal şartlarda o kişi bizim için yanına bile gitmek istemediğimiz, karşılaşınca yüzümüzü çevirdiğimiz biri olabilir ama hayat şartları bizi ona yaklaşmaya itmiştir.
Sonuç olarak düşmanlar, sevilmeyen kişiler, bizim için korkutucu, kötü, tehlikeli ve istenmeyen her şey uzak durduğumuz şeylerdir. Günlük hayatta bir şekilde biz hengamenin içine düştüğümüzde çok zor durumda kalırız. Bu çaresizlikten kurtulmak için ise kaçındığımız, uzak kaldığımız şeylere mecbur kalır, onlardan yardım etmelerini isteriz. Bunları yaparken de asla kibirli davranmamak gerekiyor. Çünkü hayat insanların karşısına her sıkıntıyı çıkarabiliyor. Sınandığımız büyük acılar bizi bu durumlara düşürdüğü için elimizden başka bir şey gelmiyor.