Bu bölümdeki metni incelediğiniz zaman dost acı söyler atasözü ile ilgili konuşma sınavı için fikir edinebilirsiniz.
Dost ne söylüyorsa kişinin iyiliği için söyler. Dost dediğimiz insan samimiyetten, bizi sevmekten ve iyiliğimizi düşünmekten dolayı bizde gördüğü eksik ve kusurlu yönleri yüzümüz açık açık söyler. Onun bu bıçak gibi keskin gelen sözleri canımızı yakar, zorumuza gider ama işin içinde yanlış yaptığımız davranışları düzeltmek anlamı vardır.
Dost, bize gerçekleri net bir biçimde söyler. O yalan dolan konuşmaz. Hakkımızda ne düşünüyorsa, neyi yanlış yaptığımızı görüyorsa tüm gerçekliğiyle yüzümüze konuşur. İşte bu durumda dost acı söylemiş olur. Ancak onun bu acı sözleri bizim daha iyi olmamız için, yanlıştan korunmamız içindir. Onunla ilgili neden böyle ağır sözler söylüyor demeyin. Çünkü dostun asıl amacı bizim iyiye ve güzele ulaşmamızdır.
Samimi olmadığımız kişiler saygı ve aradaki mesafeden dolayı zorumuza gidecek sözler söylemekten kaçınırlar. Çünkü onlarla herhangi bir yaşanmışlığımız yoktur. Ancak dostumuzla yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmez. Dost ile ortak yaşantımız çok olduğundan o bizi kendisi gibi görür ve buna göre konuşur. Nerde yanlış davranıyorsak bunu açık bir dille ifade eder. Bu sözler zorumuza gidebilir. Zira dost bir ayna gibi bize kendimizi yansıtır. Biz de kendi hatalarımızın dostumuz sayesinde farkına varırız. Bunun üzerine kendimizi bir çekidüzen vermeye başlarız. İnsanlar genelde kendi kusurunu görmez ya da görmek istemez.
İşte bu noktada devreye dost, girer. Bize ayna tutarak yanlışlarımızı düzeltme fırsatı sunar. Bu yüzden dostumuzun acı sözleri karşısında ona kırılmamalıyız. Hatta ona bu yol göstericiliğinden dolayı teşekkür bile etmeliyiz. Sonuç olarak dost bize ağır ve acı gelen sözleriyle aslında kötü olan bir şeyden dönmemizi sağlar. O bizim kötülüğümüzü hiçbir zaman istemez.