Mustafa Kemal Atatürk'ün aşağıdaki sözüne göre bir milletin dağılması neye bağlıdır?

Bu bölümde inceleyerek fikir edineceğiniz metnin sorusu: Mustafa Kemal Atatürk'ün aşağıdaki sözüne göre bir milletin dağılması neye bağlıdır? Düşüncelerinizi yazınız.

"Bir millet sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez."

Atatürk'ün bu sözü bir milletin yıllarca ayakta kalmasını sağlayan tek gücün birlik ve beraberlik olduğunu vurgular. Bu noktada bir milletin dağılmaması birbirine sımsıkı bağlı olmasıyla ilgilidir. Millet dil, kültür ve ortak yaşantılar etrafında oluşan bir topluluktur. Bu topluluk kendine has değerlerine sahip çıkarak, el ele vererek dış dünyaya karşı bir yumak gibi tek yumruk olarak sımsıkı kenetlenir. Onun bu kenetlenme hali karşısına çıkabilecek her türlü güce, düşmana karşı güçlü ve dimdik olmasını sağlar.

Milletin sımsıkı birbirine bağlı olmasıyla ilgili olarak kendi tarihimizde birçok örnek vardır. Mesela Çanakkale Savaşı'nda düşmana karşı milletçe duruşumuz, 15 Temmuz'da yine aynı birlik duygusuyla hareket edişimize bakınca bir milletin düşmanlara karşı ne kadar dirençli ve yıkılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Bizler kendi yakın tarihimizi okumalı, araştırmalı, ecdadımızın her koşulda bir ve beraber hareket etmesinin onun en büyük gücü olduğunu kavramalıyız. Bu anlamda her birimiz aynı vatanda yaşayan, aynı dili konuşan  Türk milletinin birer evladı olarak ne yaparsak yapalım milletimizin gücüne güç katacak birlik duygusu içinde olmalıyız.

Kısacası milletleri ayakta tutan, onun yıkılmaz bir güç haline gelmesini sağlayan birbirine sımsıkı bağlı olma halidir. Hepimiz vatandaş olarak bayrağımızın gölgesinde güçlü, bir millet olarak yaşamak için birliğimizden asla ödün vermemeliyiz. Kendi içimizde ne yaşarsak yaşayalım dışarıya karşı tek yumruk olarak duruş göstermeliyiz. Bizi kenetleyen milli değerler etrafında birliğimize sahip çıktığımızda yeryüzünde bizi dağıtabilecek bir güç olmayacaktır. Atatürk'ün bu sözü birlik ve beraberlik içinde yaşamanın bizi iç ve dış tehditlere karşı koruyan çok önemli bir savunma mekanizması olduğunu ifade eder.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski