Bu bölümdeki metni inceleyip bin ölçüp bir biçmeli atasözü ile ilgili yazılacak kompozisyon için kısaca fikir edinebilirsiniz.
İnsan herhangi bir konuda karar vermeden, bir şey yapmadan önce bütün yönleriyle konu üzerinde iyice düşünüp taşınmalıdır. Olabilecek her ihtimali göz önünde bulundurmalıdır. Bir davranışta bulunmadan, bir şey hakkında yorum yapmadan önce her şeyi hesaplamalı, gerekirse defalarca ölçüp biçmeliyiz. Dolayısıyla düşünmeden yapılan bir işin olumsuz durumlara yol açacağı bu kadar bilinirken aklımızı çalıştırıp her şeye dikkat etmek zorundayız.
Yapacağımız bir işle ilgili harekete geçmeden önce bunu yaparsam ortaya ne gibi sonuçlar çıkar gibisinden her şeyi düşünmelidir. Burada bir işe başlamadan önce dikkatli ve temkinli olmaktan bahsediliyor. Yani her şeyin hesap edilmesi bizi kötü sonuçlardan, canımızı sıkacak, başımızı ağrıtacak istenmeyen durumlardan daha yolun en başındayken kurtarır.
Bir şeyi yapmaya karar verdiğimizde çok geçmeden harekete geçer ve o işi yaparız. İş olup bittikten sonra ise artık zamanı geri alma olanağı yoktur. Bir hata, anlık bir düşüncesizlik pahalıya mal olabilir. Ondan sonra da keşke daha dikkat etseydim, şöyle yapsaydım diye üzülmek zorunda kalırız. İşte hayatta pişmanlık bu yüzden var. Dikkat edilmeden, sonuçları düşünülmeden, her şey göz önünde bulundurulmadan yapılan işlerin sonunda öyle büyük pişman oluruz ki bunu düzeltmenin çaresi yoktur.
Sonuç olarak yapılacak bir iş hakkında her şeyi iyice düşünmek gerekiyor. Bütün yönleriyle her şeyin ele alınması, muhtemel sonuçların ayrıntılı olarak düşünülmesi, ondan sonra işin yapılması daha doğrudur. Ölçüp biçmek; bir konu üzerinde kafa yormak, bütün ihtimallerin hesap edilmesi en doğru adımı atmayı sağlar. Bu sayede işimiz başarıyla sonuçlanır. Sonradan da pişman olmaya gerek kalmaz. İyi ki üzerinde çok kere düşünmüşüm de böyle yapmışım diyerek aldığımız doğru karar için seviniriz.