Bu bölümdeki ufuk açıcı metni inceleyerek dilden gelen elden gelse, her fukara padişah olur atasözü ile ilgili konuşma sınavı için kısaca fikir alabilirsiniz.
Dilden gelen bir şeyi sözle ifade etmek demektir. Elden gelen kısmı ise onu uygulayabilmeyi anlatmak için kullanılır. Şimdi işle ilgili bir konuda konuştuğumuzda o iş yapılmış olmuyor. Önemli olan onu uygulamaya koymaktır. Başka bir deyişle işi yapıp bitirip ortaya somut bir ürün koymaktır. Bunun için de işin içinde olmamız anlatılmak isteniyor. Dilden gelen sözdür ama elden gelen ise onu gerçekte uygulamaktır.
Konuşarak iş yapılsaydı her sıradan insan padişah olurdu. Dolayısıyla sadece planlarımızı söylemekle işimiz gerçekleşmiyor. İşi yapmak, gerçek hayatta onu somut bir şekilde ortaya koymak çalışma konusunda etkin olmayı gerektirir. Oturduğumuz yerden konuşarak hiçbir işin halledilmeyeceğini bilmeliyiz. Mesela ben çarşıda bir çaycı dükkanı açacağım dediğimizde o dükkan o anda açılmıyor. Dükkanı açmak için iş yeri kiralamamız, bu iş için gerekli tertibatı düzenlememiz, masalar, sandalyeler, çaydanlık, bardak ve çay, şeker gibi lazım olan şeyleri almamız gerekiyor. İşte her iş aynı bu şekildedir. Gereken her şey temin edilip de işe başlanırsa o işten somut bir şey ortaya çıkar. Yoksa sadece dilimizle bunu söylemekle hiçbir iş gerçeğe dönüşmüyor.
Sözlü olarak ifade edilen hayatta yapmak istediğimiz planlar, kafamızdaki tasarılar ancak işin içinde aktif rol alarak, kolları sıvayıp işe girişerek yapılır. Sözle ifade etme biçimi sadece aklımızda olan düşünceleri dışa vurmamızı sağlayan bir araç konumundadır. O yüzden her konuşmayla iş yürüseydi kimse evinden çıkıp da en zorlu koşullarda, en zor işlerde dirsek çürütmezdi.
Sonuç olarak bir şeyi söylemek farklı onu uygulamak farklıdır. Önemli olan o işi gerçekleştirmektir. Ağzımız dilimiz kafamızda cereyan eder düşünceleri, planları açığa çıkarır. Bu düşüncemizi sözlü anlatım yoluyla birilerine anlatırız. Fakat anlattığımız anda o iş olmuş bitmiş sayılmaz. İşi somutlaştırmak için gerçek hayatta bizzat uygulamak gerekiyor. O yüzden konuşmalara aldanıp da işin bitmiş olduğuna inanmak çok da mantıklı değildir.