Bu bölümdeki metni inceleyerek gönlü tok olmayı anlatan gönül zenginliği ile ilgili kompozisyon için kısaca fikir edinebilirsiniz.
İnsanın maddiyata değer vermeyip gönlü tok olan bir duygu haline sahip olması gönül zenginliği demektir. Gönlü zengin olan kişinin gözü parada pulda değildir. O gönlü tok, sevgiye önem veren bir insandır. Her insanda gönül zenginliği olması gerekir. Çünkü insan ilişkileri sevgiye dayalıdır. Kalbimiz maddi gücü ikinci plana atmalı, insanları sevmeyi öne çıkarmalıdır.
Bazı insanlar paraya insandan daha çok değer verir. Onlar için ekonomik gücü elinde bulundurmak çok önemlidir. Bu tür kişiler gönlü fakir kişilerdir. Gönlü zengin olmayan biri de kimseyle iyi geçinemez. Çünkü onun aklı fikri parada olunca duyguya, insan sevgisine çok önem vermez. Gözünü para bürümüş, mal hırsına kapılmış insandan kimseye fayda gelmez. Önemli olan gözü gönlü tok olmak ve insanları karşılıksız, menfaatsiz ve koşulsuz sevmektir. Bunu da ancak gönlü zengin olanlar yapabilir.
Gönül zenginliği sahip olunan maddiyata razı olmayı da kapsar. Yani elimizde bulunan ekonomik şartlara kanaat etmek ve ona razı olmaktır. Bu göz tok olma anlayışı insanın mutlu olmasını sağlar. Dolayısıyla hem elindekiyle yetinmeyi bilmek, hem insanlarla iyi ilişkiler kurmak, hem de hayattan, yaşamaktan tat almak için gönül zenginliği gereklidir.
Sonuç olarak bir insanın kalbi, duyguları zengin olmalıdır. Önemli olan ekonomik güçten ziyade insanları sevmemizi sağlayan gönlümüzün zengin olmasıdır. Bu hayatın tadı gönül zenginliğinde gizlidir. Para her şey için bizi mutlu etmez ama sevdiğimiz zaman kendiliğinden mutluluğa erişiriz.
Etiketler:
Kompozisyon