Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada tasarruf nedir ile ilgili konuşma sınavı yaparken gerektiği kadar fikir sahibi olacaksınız.
Herhangi bir alanda harcamaları azaltmak, masraf olacak şeyleri kısmak tasarruf demektir. Tasarruf ettiğiniz zaman paranız artar, birikiminiz çoğalır. Gereksiz yere harcama yapmamış olursunuz.
Tasarruf ekonomik davranma biçimidir. Çünkü harcamaların kontrolü bizde olmalıdır. Aynı zamanda beklenmeyen durumlar karşısında zorda kalmamak için yatırım yapmaktır. Anne ya da babalarımız bir şekilde çalışıp para kazanıyor. Hepimizin evine aylık belli oranda bir gelir geliyor. Bu kazançların bir kısmını ayırıp harcamaya dahil etmiyoruz. Çünkü ekonomik anlamda ileriyi düşünmek gerekiyor.
Tasarruf mali anlamda olduğu kadar günlük hayatta kullandığımız elektrik, su, ekmek ve yiyecekler için de geçerlidir. Mesela diş fırçalarken musluğu kapatmak gerekiyor. Boşuna akıtıp da israfa girmenin gereği yoktur. Eve ekmek alırken yettiği kadar alırsak yine tasarruflu davranmış oluruz. Tasarruf yaptığımızda parayı veya tükettiğimiz şeyleri idareli kullanmış oluyoruz. Bu sayede gereğinden fazla kullanmıyor, onları israf etmiyoruz. Eğer kazandığımız gelirden para artsın da bir kenara koyalım diye düşünüyorsak tasarrufa önem vermeliyiz. Evimizde kimsenin olmadığı odaların ışığı boş yere yanmamalıdır. Böylece elektrik faturası da az gelir.
Sonuç olarak parasal konularda, tükettiğimiz şeylerde özellikle tasarruf etmeliyiz. Bu hem israfın önüne geçecek hem de maddi anlamda cebimizde para kalmasını sağlayacaktır. Evet arkadaşlar bana ayrılan 2 dakikalık sürenin sonuna geldim. Dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.
Etiketler:
Konuşma