Bu bölümdeki metni inceleyip az tamah çok ziyan getirir atasözü ile ilgili kompozisyon için fikir edinebilirsiniz. Az tamah çok ziyan getirir atasözünün anlamı: Aşırı hırslı olmak ve daha fazlasını istemek, eldekini de kaybetmeye sebep olabilir.
İnsan gözü doymayan bir canlıdır. Hırsları, açgözlülüğü uğruna kendi başına bir sürü zarar gelmesine yol açar. Tamah bir şeyi yeterli bulmak onunla yetinmek, kanaat etmektir. Fakat biz bu konuda maalesef bir türlü doymuyoruz. Neyimiz varsa onları az buluyor, hep daha fazlasını istiyoruz. Bu yanlış düşünceler hırsa kapılmamıza neden oluyor. Daha çoğuna ulaşalım diye başımıza birçok iş geliyor. Bu sefer elimizdekilerden de oluyoruz. Halbuki bu bana yeter, fazlasına gerek yok diyebilsek en azından zarara uğramayız.
Hepimiz iyi ya da kötü bir şeyler elde ediyoruz. İşimizden kendimize yeterli olacak kadar para kazanıyoruz. Bu parayla evimizi geçindiriyor, temel ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bunlar için halimizden memnun olmalıyız. Daha fazla kazanayım deyip de hırslanırsak bu işten biz zararlı çıkarız. İlla para anlamında da değil, herhangi bir konuda da bir şeylere ulaşabiliriz, Sahip olduğumuz makam, geldiğimi,z yer gibi konularda da o durumumuzu kabullenmeliyiz. Hep en yüksekte ben olmalıyım, en başarılı ben olmalıyız, daha iyi yerlere gelmeliyim dersek açgözlülük etmiş olur ve sonunda zarar görürüz.
Mesela bir tanıdığımız evine güzel bir oturma gurubu alır. Biz de komşusu olarak onu çok beğeniriz. Bu koltuklara gözümüz düşer adeta. Sonra kendi evimizdekine bakar onu kalitesiz, değiştirilmesi gereken eksi bir eşya olarak görür, benim ondan neyim eksik deyip daha iyi şeyler almak isteriz. İşte bu hırstır, açgözlülük çukuruna düşmektir. İlla son model veya en pahalı ürünler almak zorunda değiliz. Bütçemiz neye yetiyorsa onu almak gerekir. Makam mevki, bulunduğumuz konum ve itibar olarak da açgözlülüğe kapılmamalıyız. Böyle davranmak son derece zarar vericidir. Çünkü elde ettiğimizle yetinmezsek mutlu bile olamayız.
Sonuç olarak gözümüz tok olmalıdır. Sahip olduğumuz şeyler az bile olsa onlarla yetinip mutlu olmaya bakmalıyız. Her şeyin çok daha fazlasına sahip olmayı istemek bizi mutsuz eder. Aç değiliz, açıkta değiliz. Karnımız bir şekilde doyuyor, iyi kötü bir işimiz, az da olsa bir gelirimiz var. Kimseye muhtaç durumda olmadığımız için halimize şükretmek daha doğrudur.