Bu bölümdeki yazıyı inceleyince hiç bilenle bilmeyen bir olur mu ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.
Bilen insan bilmeyene göre çok daha iyi bir seviyeye gelmiştir. İnsanın bilgisiz olmasıyla çok şey biliyor olması arasında dağlar kadar fark vardır. Hiçbir şey bilmeyen biri içi boş tekne gibidir. Oysa çok şey öğrenmiş olan insanların bilginin verdiği ağırlığı, öz güveni taşıdıkları her halinden belli olur.
Bilenler nerede nasıl davranacağını iyi bilir, yaşanan gelişmeleri daha doğru yorumla. Bir yerde tedbir almak gerekiyorsa ona hazır olur. Bilmeyen ise çölde kaybolmuş ve ne yana gideceğini bilmeyen bir bedeviye benzer. Bu hayat bilgisizleri affetmez. Her nereye gidersek gidelim sahip olduğumuz bilgi bize ışık tutacaktır. Bilmediğimiz bir yere giderken adres ve harita bilgisi gerekiyor değil mi? İşte bilgisi çok olanlara hangi yönde gideceğini öngörebilir. Elindeki bilgi ona rehber olur, yolunu aydınlatır. Halbuki bilmeyenler için her şey çok daha karmaşıktır.
Bilgisizler uçsuz bucaksız bir düzlükte kaybolmuş, yön tayini yapacak kadar aciz durumdadır. Kaybolduğunuz bir yerde size kendinizden daha iyi yardım edecek biri bulunmaz. Bu yüzden yaşımıza, içinde bulunduğumuz şartlara bakmadan öğrenmeye aç olmalıyız. Neye ihtiyacımız varsa o bilgiyi araştırmalı, kendimizi eski halimizden daha iyi bir noktaya taşımalıyız.
Sonuç olarak bir konuda yeterli bilgisi olan kendi işini görür. Sorunları kısa yoldan kolaylıkla çözerken, hiç bilmeyenler ise bataklıktan kurtulmaya çalışan bir kurbağa gibi boşa çırpınıp durur.
Etiketler:
Kompozisyon