Eski Çamlar Bardak Oldu ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada eski çamlar bardak oldu deyiminin anlamı ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir edinebilirsiniz.

Hepimizin bildiği gibi hiçbir şey yerinde durmuyor. Zaman geçtikçe insanlar, şehirler, yerleşim yerleri gibi devir de değişiyor. Bazen bir şey olur, köprünün altından çok sular aktı deriz. İşte onun gibi dönem değişti, artık hiçbir şey eskisi gibi değil anlamında eski çamlar bardak oldu deyimini kullanırız. Gerçekten de zamanla her şey değişiyor. Ne eski siz siz oluyorsunuz, ne de tanıdığınız insanlar, aşina olduğunuz dönemler aynı kalıyor.

Mesela bir insan doğup büyüdüğü, alıştığı yerden çok uzun bir süre ayrı kaldığında, oradaki çevre büyük oranda değişir. Yeni insanlar dünyaya gelir. Yeni apartmanlar, evler yapılır. Yolların asfaltı bile tazelenir. O giderken küçük olanlar artık birer yetişkin olur. İnsanların alışkanlıkları da değişir. Gurbetten geri döndüğünde bir bakar ki eskiye ait hiçbir iz yok. Çocuklar büyümüş, tanıdığı insanlar eskisi gibi değil. Kiminin saçına aklar düşmüş, birçoğu evlenip yuva kurmuş. Eskiden yürüdüğü yolların etrafına yeni dükkanlar açılmış. Bazı tanıdıkları o yokken hayata gözlerini yummuş. Böyle bir durumda her şey ona yabancı gelir. Kendisini bile oraya yabancı hisseder.

Sonuç olarak alıştığımız hiçbir şey hep aynı kalmaz. Zamana ve yeni çıkan gelişmelere göre her şey kendini günceller. Bu yüzden bir zamanlar yaşadığımız durumlar şimdi bize çok farklı görünür. Büyükler bir şey anlatırken bizim zamanımızda şunlar vardı, öğrenciler öğretmenden korkardı, insanlar birbirine saygılıydı, herkes birbirine gidip gelirdi, daha samimi ortam vardı, komşular, hastalar ziyaret edilir, sohbetler edilirdi. Oysa şimdi kimse kimsenin umurunda değil. Herkes kendi menfaatini düşünüyor. İnsanlar kabuğuna çekildi gibi laflar ederler. İşte bunlar eski çamların bardak olduğunu, devrin değiştiğini, alıştığımız düzenin yerine daha farklı bir sistem geldiğini anlatan durumlardır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski