Bu bölümde içerik olarak her kaşığın kısmeti bir olmaz ne demek ile ilgili kompozisyon konusundan kısaca söz edeceğiz.
Kısmet denen bir şey var. Kimilerinin nasibine çok düşer, kimilerinin ise az bir şey düşer. Bu tamamen nasip meselesidir. Belki gösterdikleri çaba, verdikleri emek aynıdır ama her insanın kısmetine düşen pay miktarı değişik olur. Bu yüzden ne kadar çabalasak da sonunda elde ettiğimiz kazanç için halimize şükretmek gerekir. Başkalarının kazancı, varlığı niye benden çok diye isyankar bir tutum göstermek rızkımıza, nasibimize razı olmamak demektir.
Yiyeceğimiz bir lokma emek nasibimizde varsa önümüze gelir. Ancak şunu unutmamalıyız ki kısmetimizde olmayan bir şeye ulaşmak için akla gelen her yolu denesek de o bizim olmayacaktır. Kaşık insanı anlatmak isterken kısmet de insanların sahip olduğu olanaklar, yiyecekler, maddi varlıkları olarak düşünülebilir. Bazı insanlar çok çabalar, çalışır, uğraşır ama kazançları aynı miktarda olmaz. Demek ki işin içinde bir nasip durumu var. Bunu kabul emek gerekiyor.
Sonuç olarak herkesin rızkı farklı oranlardadır. Zaten hayata bazılarının çok zengin, bazılarının çok fakir olduğunu düşünce olayın ne olduğu daha iyi anlaşılıyor. Kişi kısmetinde olanı karşısında bulur. Her şeyi elde edelim diye çok çalışmak nasibimizin de çoğalacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla her insanın nasibi aynı olmuyor. Bu durum biraz da talihle yakından ilgilidir. O nedenle nasibimizde ne varsa ona razı olmak en doğrusudur.