Bu bölümdeki metinden yola çıkarak şüphe ile ilgili kompozisyon konusu için kısaca fikir sahibi olabilirsiniz.
İnsanların herhangi bir konuda aklına takılan kuşku durumuna şüphe denir. Böyle bir anda acaba ne oluyor sorusu zihnimizi sürekli meşgul eder. O zaman ruh halimiz de pek rahat olmaz. Bizi kasıp kavuran yoğun bir şüphe duygusunun etkisinde kalırız.
Aslında hep bir şüpheyle yaşamak çok iyi değildir. Çünkü kafanızı kemiren bir şeyler vardır. Şüphe çok ileri boyutta olunca hayatı zehir edebilir. Şüphelenmek insanların birbirine güveni kırılınca ortaya çıkar. Ondan sonra şüphenin esiri olursunuz. Aklınızda bir konuyla ilgili şüphe oluşursa o zaman hiç rahat edemezsiniz. Sadece o konu üzerinde düşünürsünüz, tahmin yürütmeye çalışırsınız. Kendinizi normal işinize veremezsiniz. Çünkü insan bilmediği bir şeye elinde olmadan aşırı bir şekilde kafa yorar.
Mesela çok güvendiğiniz biri size yalan söylerse hayal kırıklığına uğrarsınız. Bir daha onun söylediklerine güvenmez ve şüphe ile yaklaşırsınız. Yahut doğruluğundan emin olmadığımız bir bilgi de şüphe duymaya yol açar. Bu yüzden insan birine ya da yeni karşılaştığı bir bilgiye güvenmek ister. Eğer güveniniz boşa çıkmazsa içinizi kemiren şüphe de ortadan kalkar. Dolayısıyla şüpheyi yok eden doğruluk ve güvendir. Kısacası normal şartlarda bazı şeylere karşı şüpheyle yaklaşırız. Bunun sebebi meselenin gerçek yüzünü bilmemektir. Her şey açıklığa kavuşunca şüphenin de yersiz olduğu anlaşılır.
Sonuç olarak şüphe duygusu insanı bir kurdun elmayı kemirmesi gibi içten içe yer. Şüphelendiğiniz bir şey varsa ondan emin olana kadar akla karayı seçersiniz. Dolayısıyla herhangi bir konuda şüphelenmek aslında insanı fazlasıyla yıpratır.
Etiketler:
Kompozisyon