Gurbette Taşa Yaslanmayan Evdeki Halının Kıymetini Bilmez Anlamı

Bu bölümdeki metni inceleyerek gurbette taşa yaslanmayan evdeki halının (hasırın) kıymetini bilmez sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazısı için kısaca fikir edinebilirsiniz.

Gurbete çıkmak insan için hayatın zorluklarıyla yüzleşmek demektir. Gurbete giden insan hiçbir zaman evindeki rahatlığı bulamaz. Orada gerek çalışma koşulları gerek barınma konusunda evdeki gibi rahat bir hayat yoktur. O yüzden gurbete giden biri birçok zorluk çekerek evindeki konforun kıymetini daha iyi anlar.

Bir insan sürekli evindeyse dışarı çıkmamışsa evinin kıymetini anlayamaz. Ancak gurbete gidip de zorluk ve sıkıntı çekince aslında evinin ne kadar kıymetli ve güzel bir yer olduğunu anlar. Demek ki evdeki rahatlık başka bir yerde yoktur. İnsanlar için evinde yaşamak kadar güzel bir şey yoktur diyebiliriz. Evde özgürsünüz, her şeyiniz sizin isteğinize göre düzenlidir. Ne zaman yatmak isterseniz yatarsınız, yemek içmek canınız ne istiyorsa evinizde keyfinize göre takılırsınız. Ancak gurbet denen yerde garip bir insan haline gelirsiniz.

Mesela evde durduğumuz vakitler o sıcaklığı, samimiyeti ve kendimizi rahat hissettiğimiz o anı pek anlamayız. Taki bir işimiz çıkıp da uzak diyarlara gittiğimizde evimizdeki gibi rahat edemeyiz. Açıkta kalırız, soğukta üşürüz. Evde dinlendiğimiz gibi hiçbir yerde dinlenemeyiz. O zaman ah benim güzle evim diye sızlanırız ama çok uzakta olduğumuz için bu hiçbir şey ifade etmez.

Sonuç olarak evin bize sağladığı bir rahatlık ve mutluluk vardır. Bunu anlamak evden uzaklaşmayı gerektirir. Evinden ayrı kalmış, gurbete gitmiş ve sıkıntı çekmiş kimseler evin mutluluğunu çok daha iyi bilir. Onlar bunu tatmıştır. O yüzden evde iken evin kıymetini iyi bilmeliyiz. Evimiz bizim en sıcak yuvamızdır. İstediğimiz gibi takıldığımız bir yerdir. Ondaki rahatlığı gurbette bulmak mümkün değildir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski