Bu bölümdeki kompozisyon metninden aslan yattığı yerden belli olur atasözü ile ilgili konuşma sınavı için yardım alabilirsiniz.
İnsan yaşadığı yerin düzeniyle kendini gösterir. Her insanın içinde yaşadığı yer birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Kimisi düzenli bir şekilde yaşarken, kimisi de dağınık olur. Aslan yattığı yerden belli olur atasözü de insanların yaşadığı yere bakınca, onlar hakkında bilgi sahibi olacağımızı anlatmak istiyor. Yani bir insanın evi düzenli ise o insan kişilik olarak da düzenli biridir. İş yerinde her şey yerli yerindeyse o adam düzenli bir kişiliğe sahiptir sonucuna varırız.
Aslan tabiri insanı yüceltmek için kullanılan olumlu anlamda bir kelimedir. Bir insanın aslan gibi olması da düzenli olmakla yakından ilgilidir. O insan titizliğe önem veren biridir diyebiliriz. Ancak evi, iş yeri dağınık olan kişiler de umursamaz bir özelliğe sahiptir. İşte yaşadığımız yer, bizim hakkımızda çevremizdeki kişilere ışık Tutar. Yaşadığımız yere gelen insanlar içinde bulunduğumuz ortamın düzenine bakara aslan yattığı yerden belli olur derler. Aslan yattığı yerden belli olur sözü aslında her şeyde geçerlidir. Kendimize ait bir odamız olabilir. Evimiz, okulumuz, sınıfımız olabilir. Dolabımızın tertibi olabilir. Hatta arabamız varsa, arabamızın içi de olabilir. Bu yerlerin temiz ve düzenli olmasına özellikle dikkat etmeliyiz.
Nerede olursak olalım ister evde, ister iş yerinde, oranın iyi bir düzeni olmalıdır. Bulunduğumuz yer temiz olmalıdır. Göze hoş gelen bir yapıya sahip olmalıdır. Çünkü oraya gelenler, temizlik ve düzene göre bizim kişiliğimiz hakkında değerlendirmede bulunurlar. Odamız temizse, her şey yerli yerindeyse biz de hayatta titiz, düzenli biriyiz demektir. Evimiz dağınıksa, eşyalar ve giysiler rast gele bir yere atılmışsa biz de hayatta dağınık biriyiz demektir. Kısaca aslan yattığı yerden belli olur atasözü yaşadığımız yerin bizim nasıl bir kişiliğe sahip olduğumuzu gösteren bir ayna gibi olduğunu öğütlemektedir.