Ormansız yurt vatan değildir ile ilgili kompozisyon yazımız için bakınız. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ormansız yurt, vatan değildir.” sözünü kısaca açıklayınız.
Tarihte insanlar göçebe bir hayat sürmüştür. Daha sonra yerleşik hayata geçmiştir. Bu süreçte yerleşim yerlerini belirlerken ormanlık ve sulak bir alanda karar kılmışlardır. Çünkü orman ve su ihtiyaçlarımızı karşılayacak her şeyi sunmaktadır. Bu yüzden orman çok önemli bir varlıktır. Bir ülkede orman varsa, o ülke çok şanslıdır. Ormanlar, yurt topraklarının bitki çeşitliliği ile güzelleşmesini sağlar. Atmosfere yaydığı oksijen sayesinde havayı temizleyen ormanların sayısız yararı vardır.
Ormanlık alanları bulunan ülkelerin hayat şartları daha kolay olur. Ormanı bol olan bir yurtta türlü türlü ağaçlar, hayvanlar, çiçekler bulunur. Bu unsurlar doğal dengeyi oluşturur. Orman varlığı fazla olan topraklarda yağış oranı da artar. Bunun sonucunda su kaynakları bol olur. Dolayısıyla ormanı çok olan bir yurt hayat demektir. Her insan, içinde yaşadığı yurt topraklarının ormanlarla kaplı olmasını ister. Zira ormanla birlikte hayat şartları çok daha iyi olur. Ormansız bir yurt kurak topraklar demektir. Kuraklık da toprağın verimini düşüreceğinden tarım açısından olumsuz etki eder.
Hiç kimse çıplak arazilerin olduğu bir yerde yaşamayı arzu etmez. Bunun için orman çok özel bir anlam taşır. Orman bir ülkenin hayat damarlarını oluşturur. Yerleşim yerlerine baktığımızda genel olarak ağaçlı, ormanı bol, su kaynağı çok olan yerler seçilmiştir. Çünkü orman yaşamın kalbidir. Sonuç olarak orman bir yerin vatan olarak seçilmesinde büyük bir etkiye sahiptir.
Etiketler:
Kompozisyon